Zo lees jij over een jaar de krant

opinie

Plastic Logic e-reader

Afgelopen maandag kwam De Nieuwe Reporter met een uitgebreide analyse van de nieuwe e-reader van Amazon, de Kindle 2. Met een e-reader kun je de krant lezen zonder hem uit te printen of op papier in de bus te ontvangen.  De Kindle 2 doet volgens De Nieuwe Reporter wat ouderwets aan. “Monochroom scherm, geen touch screen, geen sociale media-component, weinig interactieve mogelijkheden of opties om de content te personaliseren”.

Mijlpaal

De Nieuwe Reporter is uiteindelijk toch positief over het ding. “Het heeft zeker zijn tekortkomingen, maar de reader is desalniettemin een mijlpaal die vergelijkbaar is met de introductie van de iPod.” Er wordt meteen bij gezegd dat dat waarschijnlijk overdreven is, maar toch kan de schrijver zich voorstellen nooit meer een papieren boek te kopen.

Vergelijking Kindle en Kindle 2

De originele Kindle uit november 2007 (links) en de nieuwe Kindle 2 (rechts)

Nu koop ik al geen papieren boek meer sinds ik een abonnement op de openbare bibliotheek heb, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om die mijlpaal en die iPod. Want de massaproductie van een elektronische e-reader mag dan een mijlpaal zijn, de introductie van de Kindle is nog niet de introductie van de iPod. Toen Apple de iPod lanceerde, bestonden er al mp3-spelers. Wat de iPod onderscheidde van bestaande muziekspelers was naast de immens grote harde schijf toch vooral zijn looks.

Lelijk

Dat de Kindle zo lelijk is dat je er als normale consument niet mee gezien wil worden is dus geen bijkomstigheid, het staat het succes van de e-reader in de weg. En dat is jammer, want een goede e-reader is voor de toekomst van de krant zeer belangrijk. De redactie van Amerikaanse krant The Detroit News beseft dat gelukkig maar al te goed. De krant gaat een partnership aan met het bedrijf Plastic Logic dat een e-reader maakt waarmee je wel gezien wilt worden in de trein.

De reader van Plastic Logic laat nog steeds alleen maar stilstaand beeld in grijstinten te zien. Maar dat maakt niets uit. Het gaat er bij een e-reader om dat je tekst goed kunt lezen zonder dat je last van je ogen krijgt.  Belangrijk is dat het een touch screen heeft, waardoor er geen lelijke knopen op het apparaat zitten. Het belangrijkste onderdeel van de reader, het scherm, is een stuk groter dan bij de Kindle.

Oordeel zelf

Kindle 2

arrow-down1-150x150 Zo lees jij over een jaar de krant

plastic-logic-reader Zo lees jij over een jaar de krant

Wat heb jij liever? Ik zou wachten tot de onderste in 2010 beschikbaar komt. Zolang nrc.next niet te downloaden is als pdf, heb je er toch niets aan.

Nog toekomstiger

Maar het allerliefste wil je natuurlijk een flexibele reader waar je op kunt gaan staan:

De feiten

Dit artikel verscheen eerder op nrcnext.nl

Tags: , , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>