Waarom sociale netwerken eng zijn

column

boycott-riaaHet is ook niet slim natuurlijk. Met je mooie nieuwe ipod pronken op het schoolplein terwijl in de krant staat dat er is ingebroken in de plaatselijke appelwinkel. Toch is dat wat mensen doen.

Van duizenden gebruikers van sociale netwerksite last.fm is hun profiel te zien dat ze het nieuwe album van U2 aan het luisteren zijn. No Line on the Horizon komt pas over een week uit, maar de platenmaatschappij bood het album afgelopen dinsdag per ongeluk twee uur lang aan als betaalde download. Sindsdien verspreidde de nummers zich met grote snelheid over het internet via filesharingprogramma’s als bitttorrent.

semi-publieke ruimte

last.fm is net als een schoolplein een semipublieke ruimte. Het schoolpein is eigendom van de school, maar overdag kan iedereen die daar zin in heeft het terrein oplopen. En als dat niet lukt, kun je in ieder geval door de hekken heenkijken en alle mensen met nieuwe ipods tellen. Les: wat je op netwerksites doet is openbaar.

macht & informatie

Als het toevallig een politieagent is die door het hek heen tuurt, kan die naar de directeur van de school gaan en om alle namen en adressen van de kinderen met een nieuwe ipod vragen. De school kan natuurlijk ook op eigen initiatief ipods gaan turven. Die informatie zouden ze bijvoorbeeld aan de appelwinkel kunnen verkopen. Scholen moeten ergens hun geld vandaan halen.

onzin?

Volgens anonieme bronnen binnen CBS, de eigenaar van last.fm, heeft de Amerikaanse brancheorganisatie van platenmaatschappijen RIAA gevraagd om een overzicht van alle gebruikers die het uitgelekte album van U2 hebben geluisterd. Volgens diezelfde bronnen heeft de RIAA die informatie ook gekregen.

Nou en?

Aan je last.fm profiel zit niet alleen je naam gekoppeld, maar ook het adres van je computer. De platenmaatschappijen scannen je ip-adres om te kijken of je het U2-album aanbiedt via een filesharingprogramma. Vervolgens bellen ze de politie.

Ik steel niet

Je bent geen dief, je bent nieuwsgierig. Het album was nog niet te koop in de winkel maar wel uitgelekt op internet. Wat ga je dan doen? Wachten? Nee, natuurlijk niet. Je googled even en download het album. Je wilt het nu horen. Als het uit is koop je het wel, dus je doet niks fout. Terwijl je het download, downloaden andere gebruikers het van jouw computer. Dus biedt je het aan. Je bent niet alleen een dief, je bent ook nog een heler.

Maar iedereen doet het

Precies. Copyright heeft dieven gemaakt van ons allemaal. We nemen stukken over uit de krant, we googlen plaatjes en plaatsen die op onze weblogs, we uploaden televisie programma’s, delen muziek. Allemaal diefstal. Als de wet in een land zo in elkaar zit dat het grootste deel van zijn inwoners crimineel is, moet de wet aangepast worden. Dat gebeurt uiteindelijk ook wel, maar nu is het nog even zo: delen is stelen.

Dus?

Totdat de wet is aangepast aan de nieuwe werkelijkheid heb je iets te verbergen. Je gaat natuurlijk niet je gestolen waar in het gezicht van de eigenaar lopen te zwaaien. De eigenaar van last.fm is CBS. CBS heeft een platenmaatschappij. Die platenmaatschappij is lid van de RIAA.

Het probleem is niet dat alles wat je op een sociale netwerksite zet openbaar is. Het probleem is dat al je informatie in een database terecht komt. Informatie in databases is makkelijk in verband te brengen met informatie in andere databases. En als je, zoals iedereen, iets te verbergen hebt wil je dat niet. Blijf nadenken! Of om met Bono te spreken: “(…) why would I invite a complete stranger into my home? Would you?”1

  1. Twee zinnen uit het nummer Breathe van het album No Line on the Horizon van U2.[back]

Tags: , , ,

4 Comments

  1. Sander says:

    Natuurlijk kan je je filesharing- of torrentprogramma zo instellen dat je alleen downloadt en niet uploadt, maar de overtuiging dat je dan legaal bezig zou zijn blijkt ook een illusie las ik laatst. Ook in Nederland is het downloaden van illegale content in principe strafbaar.

    En inderdaad, als er een hele generatie criminelen opgroeit dan kan je dat als aanleiding zien om de wetgeving daaraan aan te passen, zoals Lawrence Lessig al jaren beweerde. Heeft hij in die tijd eigenlijk ook een (voor auteursrechtenhebbenden) acceptabel alternatief gepresenteerd?

  2. Die auteursrechtenhebbenden moeten gewoon iets anders bedenken om geld mee te verdienen. Ex-drummer van Nine Inch Nails Josh Freese schrijft voor 5000 dollar een liedje over je. Voor 75.000 dollar is ie twee weken je slaafje, schrijft ie een album over je leven en drumt ie een maand lang in je band. Zie Koop een plaat en de vrouw van de drummer brengt u lasagne

  3. Sander says:

    Dat is weer eens iets anders dan de micropayments waarin sommige krantenuitgevers hun heil zien.

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>