Ontwerpers en journalisten niet nader tot elkaar

reportage

staafdiagram2Robert Buzink bezocht het congres ‘Infographics 2009′. Hieronder zijn derde bijdrage. Over Nigel Holmes: een goede vormgever, maar oplossingen biedt hij niet.

Nigel Holmes is een zwaargewicht in illustratieland. Hij was Graphics Director van Time Magazine en auteur van standaardwerken als Wordless Diagrams. En inderdaad, hij draagt alleen maar blauwe kleren. Schoenen, broek, vestje, bril. Alles behalve zijn overhemd, dat is knalgeel. De 67-jarige Holmes is de held van een nieuwe generatie ontwerpers, maar op zijn beurt heeft Holmes nog oudere helden, Get Arntz en Otto Neurat. Die maakten hypermodernistische iconografsiche illustraties die niet meer weg te denken zijn uit de westerse beeldtaal. Denk aan toiletpoppetjes.


Tot zover het verleden. Holmes is als openingsspreker op Infographics 2009 uitgenodigd om het over de toekomst te hebben. Daar weet hij naar eigen zeggen niets van af, hij heeft slechts “fears” en “hopes“. Het publiek in hotel Figi in Zeist lacht. Dat lijkt van van die typisch Britse ironische bescheidenheid. De ultieme meester die voor een geniaal verhaal zegt dat hij ook niets weet. Maar Holmes stelt teleur.

Zijn angsten betreffen de standaard angsten. Het gaat slecht met de tijdschriften en kranten in zijn huidige thuisland, Amerika. Papier is uit. Holmes’ oplossing is de standaard oplossing. Want de iPhone is in. Als we niet zoals Jay Leno voorstelde in The Tonight Show kranteninkt verslavend maken, dan moeten we bedenken hoe we dit (CONTENT) terugbrengen tot dit (content) zodat het in een mobieltje past. En dan het liefst zonder dat er informatie verloren gaat.

Holmes is een geniale vormgever en een goede entertainer. Maar oplossingen of zelfs maar richtingen biedt hij niet. Wel laat hij een illustratie zien over vampire energy. Voor de website van zijn opdrachtgever heeft hij er een filmpje van gemaakt. Een sequentiële animatie. Niet gelaagd, niet interactief. Dat is beter dan de illustratie inscannen en op het web plaatsen. Maar of het de toekomst is? Holmes lijkt dat zelf te beseffen als hij zegt dat we applicaties voor de iPhone moeten gaan ontwikkelen. Maar hoe dan?

Illustraties uit de jaren vijftig
Wat Holmes als de stijl van de toekomst presenteert, is de strakke modernistische stijl die hij al vijftig jaar aanhangt. Wat dat betreft ligt Holmes op één lijn met de spreker die de dag mocht sluiten. Een tweede zwaargewicht, iets jonger dan Holmes. John Grimwade is docent grafisch ontwerp aan de School of Visual Arts in Manhattan en Graphics Director van twee grote tijdschriften. Grimwade laat een boek uit de jaren vijftig zien, met illustraties die volgens hem nog steeds actueel zijn. Daarna waarschuwt hij voor de val van de kunst. Ontwerpers hebben de neiging zulke mooie infographics te ontwerpen dat elke informatie er uit verdwijnt en ze graphics worden, illustraties of zelfs kunstwerkjes.

Grimwade lijkt daarmee direct te reageren op een van de vorige sprekers, Jeroen Barendse van ontwerpstudio Lust. Barendse maakt illustraties en interactieve animaties op basis van harde data. Maar de ontwerpen zijn onhandelbaar en onbegrijpelijk. Bekijk de website van Lust om een idee te krijgen. De achtergrond wordt automatisch gegenereerd van screenshots van de desktops van de medewerkers van het bureau. Ze worden elke tien minuten ververst. Een fantastisch concept, maar wat heb je er aan?

En zo blijkt de kloof tussen ontwerpers en journalisten groot, al openden de vertegenwoordigers van zowel de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers als de Nederlandse Vereniging van Journalisten de conferentie nog zo gebroederlijk. De journalistiek is bezig een inhaalslag te maken op het gebied van nieuwe media met databases, google maps en informatieve flashfilmpjes, terwijl ontwerpers blijven hangen in oude vormen of dezelfde technieken gebruiken om fascinerende doch weinig informatieve kunst te maken.

Tags:

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>