Nieuwe verhalen voor een nieuw publiek

Portfolio, Verslag

smokescreenJournalistiek is verhalen vertellen. Als journalistiek wil aansluiten bij een nieuwe generatie mediaconsumenten moet het experimenteren met nieuwe manieren om dat te doen. Journalisten moeten daarbij verder gaan dan die verhalen online plaatsen en lezers de mogelijkheid geven er op te reageren.

In plaats van weer een doemscenario’s te schetsen hoe de journalistiek daarin faalt, nu eens zes voorbeelden ter inspiratie. Op een rijtje gezet door een boekenman en een televisiemaker tijdens picnic 2009 in Amsterdam. De Britten Matt Locke (Channel 4) and Jeremy Ettinghausen (Penguin Books) presenteren New stories for new audiences.

1. Verstop verhalen op onverwachte plaatsen
You suck at photoshop is een serie photoshop tutorials met een persoonlijk tintje. Of, zoals boekenmaker Ettinghausen het benadert, een dramatisch verhaal verstopt in een tutorial. In de derde aflevering legt maker Donnie Hoyle uit hoe je elementen uit een foto kunt verwijderen. Als voorbeeld gebruikt hij een uitsnede van zijn trouwfoto. De ringen kunnen weggegumd worden, zijn vrouw heeft hem inmiddels verlaten voor een andere man. Hoyle glijdt in de volgende afleveringen steeds verder af. Uiteindelijk verliest hij niet alleen zijn huis, maar ook zijn baan, zijn kinderen en, nu ja, kijk zelf maar (vanaf 6:10 wordt het creepy). Het busje is van zijn rivaal.

2. Leg jezelf belachelijke beperkingen op
Lock daagde een bevriende theatermaker uit om een stuk te maken met alleen sms-boodschappen. Zes maanden later kwam die met het stuk Surrender control. De nietsvermoedende toeschouwer/deelnemer vindt een flyer in een café met de tekst “Do you want to surrender control? Sms surrender to 1234″. Vervolgens hoort hij een week lang niks. Dan ontvangt hij ineens vreemde sms-jes met opdrachten. Het begint met “stel je voor dat…”, maar wordt steeds extremer. Uiteindelijk wordt de deelnemer uitgedaagd mensen omver te duwen en net te doen of het per ongeluk ging. Of om zijn vingers zo diep mogelijk in zijn mond te stoppen. Het stuk eindigt dramatisch, met vragen als “ben je nu gelukkig?” en “waarom niet?”

3. Experimenteer buiten je veilige thuishaven
Penguin daagde onder de naam We tell stories zes van zijn romanschrijvers uit om klassieke verhalen web native te maken. John Buchans The 39 steps speelt zich nu af in Google maps en Charles Dickens Hard Times verandert in een infographic. Verder nog een spookverhaal opgebouwd uit blogs en tweets , een interactief sprookje, een liveblog-roman en een soort game.

4. Bedenk een karakter zonder verhaallijn
MTV is één van de succesvolste verhalenvertellers van dit jaar. De televisiezender bedacht het karakter Cherry girl. Het energieke en fantasievolle meisje presenteert prijsuitreikingen en heeft haar eigen blog. Ze schrijft bijvoorbeeld dat ze briefjes achterlaat in de bus met opdrachten als ‘knuffel je buurman’. De levensloop van Cherry girl ontwikkelt zich al naar gelang MTV haar inzet voor promotiedoeleinden.

5. Maak dingen waar anderen mee kunnen spelen
Yu-Gi-Oh is een soort Pokemon. Hij begon als karakter in een manga comic, maar is nu terug te vinden in elke denkbare mediavorm. Er zijn ruilkaarten (wereldwijd al 18 miljard verkocht), kaartspelen, computerspelletjes op alle platformen, websites, etc. Yu-Gi-Oh is het enige onderwerp waar Ettinghausen het nog over heeft met zijn zoontje van zes. Zo hebben ze samen met de online kaartenmaak-tool het Daddy destruction monster gemaakt. Die kaart geeft het spel een heel andere wending. Op YouTube is er een rage ontstaan om stukjes uit de tekenfilm te dubben met eigen commentaar.

6. Maak verhalen waarin de lezer kan verdwijnen, als en wanneer die dat wil
Als je even helemaal wilt verdwijnen in een andere wereld, kun je jezelf natuurlijk een weekend opsluiten met de DVD-reeks van Friends. Maar je kunt ook Smokescreen spelen. Smokescreen is een interactief en educatief spel dat zich volledig op internet afspeelt. Het waarschuwt Britse jongeren voor de gevaren van teveel over jezelf vertellen op sociale netwerken. Het mooie is dat je er uren in kunt verdwijnen, maar je kunt ook even snel een paar minuten spelen. Het spel onthoudt al je vorige acties, maar kent geen dwingende volgorde en begint niet per se waar je opgehouden bent.

Journalistiek
De bovenstaande ideeën zijn niet één-op-één te vertalen naar de journalistiek, maar kunnen wel een beginpunt vormen voor nieuwe vormen van vertellen. Punt vijf gaat misschien wel over de databases waar Arjan Dasselaar eerder over vertelde. Wat is er nog meer mogelijk binnen de journalistiek?

Dit verslag verscheen eerder op De Nieuwe Reporter.

Reblog this post [with Zemanta]

Tags: , , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>