Level 2: De nieuwe oorlog

column

Provocerende afbeelding op Flickr.com

Elke oorlog is ook een mediaoorlog. Israel maakt in de strijd rondom Gaza actief gebruik van nieuwe media. Er zijn officiële blogs met onder andere nieuws over hoe huisdieren lijden onder de raketaanslagen van Hamas. Er is een officieel Twitter kanaal, een YouTube kanaal, een Facebook profiel en een MySpace profile. Ook de andere partij is actief op web 2.0. Op Flickr worden bijvoorbeeld afbeeldingen geplaatst zoals de afbeelding hiernaast.

Mij gaat dat allemaal niet ver genoeg. Waarom vindt de oorlog niet in zijn geheel plaats in de digitale ruimte? Laten de Palestijnen de servers van de gemeente Jeruzalem bestoken met denial of service attacks. Laat Israël legers opbouwen in Second Life. Gun elkaar de digitale ruimte niet. Maar hou alsjeblieft op met dat ouderwetse gedoe van vlees en bloed en dood. Zonder dat je ergens extra levens kan verdienen.

Tags: , , , , , , , ,

7 Comments

 1. Niels says:

  Dag Robert, in een artikel in ik denk de NYTimes las ik dat Israel de Gazastrook niet alleen fysiek maar ook digitaal probeert te isoleren. Zo maakt Israël het onmogelijk dat beelden gemaakt via bv. mobiele telefoons naar buiten worden gebracht. De enige personen die informatie naar buiten kunnen sturen, waarschijnlijk met veel moeite, zijn (Westerse) journalisten. Er zijn dus wel parallellen te trekken tussen de digitale en de real life oorlog.

 2. frank beijen says:

  Goed plan, Robert.

 3. Aysegul Kafali says:

  Is een kind terrorist?

  Die mensen daar zijn geen terroristen. Israel vermoordt onschuldige mensen, wordt wakker man!

  • h.vloed says:

   kil je bent gek robert heeft gelijk

   • rafia says:

    nee, robert heeft niet gelijk maar Aysegul Kafali heeft gelijk

    • Maria says:

     @aysegul & rafia:
     Wat een onzin.. Lees je wel wat er staat?
     Hij noemt in zn stuk op geen enkel moment de mensen daar (van welke kant dan ook) terrorist…

     En bij het plaatje staat in het wit niet zíjn onderschrift, maar de tekst is onderdeel van de foto.

 4. Maria says:

  Wat toevallig, ik was bezig met een opdracht voor school en kwam zo op deze post in je blog terecht.

  Interessante mening trouwens.

  Grtjs maria

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>