Dit gebeurde er echt in Vrankrijk

nieuws

politie voor vrijplaats VrankrijkVrijplaats Vrankrijk heeft eindelijk zijn kant van het verhaal verspreid. Vrankrijk kwam onder vuur te liggen in de media en binnen de kraakbeweging nadat vorig jaar op 13 oktober voor hun pand een gewonde man was aangetroffen. De 34-jarige kraker ‘Yoghurt’ zou mishandeld zijn door barpersoneel van Vrankrijjk.  Volgens Het Parool is de man sindsdien aan zijn gezicht verlamd, hoort hij slecht en heeft hij last van geheugenverlies.

Vrankrijk besloot aanvankelijk geen details over de gebeurtenissen naar buiten te brengen. De vrijplaats kwam echter steeds meer onder druk te leggen. Deze week besloot burgermeester Job Cohen de vergunningen voor de kroeg op de begane grond in het pand met onmiddellijke ingang in te trekken. Vrankrijk liet in een reactie op Indymedia weten dat “de bevindingen en daaruit voortvloeiende conclusies niet stroken met de daadwerkelijke gebeurtenissen waaraan gerefereerd wordt”.

Vanmiddag publiceerde Vrankrijk een verklaring op zijn eigen website. In de verklaring worden de dingen die gebeurd zijn op de avond dat Yoghurt gewond raakte  gedetailleerd beschreven. Yoghurt en zijn vriend gedroegen zich die avond zeer agressief. Zij hebben klappen uitgedeeld en gekregen. Na een van de klappen viel Yoghurt hard achterover met zijn hoofd op de stoep. Een verpleegster die op bezoek was bij één van de bewoners van het pand paste eerste hulp toe.

De beheerders van de kroeg hebben de politie te woord gestaan. Volgens afspraak hebben zij de bezoekers van de kroeg in groepjes naar buiten laten komen. Tussen de afspraak met de politie en het naar buiten laten van de bezoekers zat ongeveer 5 minuten. Vervolgens hebben zij de politie binnengelaten om sporenonderzoek te doen. De politie heeft tien minuten rondgekeken en een stuk hout meegenomen dat als wapen gebruikt zou kunnen zijn.

De verklaring van de vrijplaats wijkt op belangrijke onderdelen af van de berichten die in de pers verschenen zijn. Het personeel heeft Yoghurt niet bloedend op straat achtergelaten, iemand heeft eerste hulp toegepast. Ook hebben zij de politie geen strobreed in de weg gelegd, maar juist meegewerkt. De sporen van de vechtpartij zijn niet uitgewist. De vechtpartij heeft grotendeels buiten op de stoep plaatsgevonden.

De verklaring zal de gemoederen binnen de kraakbeweging waarschijnlijk sussen. Of deze verklaring invloed zal hebben op de beslissing van Cohen om de kroeg te sluiten is moeilijk te voorspellen.

Tags: ,

2 Comments

  1. ai, contaminatie, het is ‘onder druk staan’ of onder vuur liggen, of – als je echt wilt – leggen.

  2. noprob:)

    (nb. query verzenden? wtf?)

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>