Dirk Scheringa en de oorlog tegen recessie

column

julius-ceasar-muntHij is al baas van de ‘uitstekend draaiende‘ DSB Bank, van aanstormend kampioen AZ en natuurlijk van zijn eigen Scheringa Museum. Nu wil hij ook baas van Nederland worden, blijkt vandaag in de Volkskrant.  Hij zou zich verkiesbaar kunnen stellen. Scheringa is lid van het CDA en vriendjes met VVD-prominenten als Ed Nijpels en Robin van Linschoten. Maar dat is niks voor Scheringa. ‘Ik denk pragmatisch hè. Ik heb niet op de universiteit geleerd. (…) Ik heb echt meegemaakt hoe het er in de samenleving aan toe gaat, hoe het werkt.’ Scheringa wil wel ‘gevolmachtigd crisisminister op financieel gebied’ worden. Als onderdeel van een  ‘zakenkabinet’  zal hij dan in 12 maanden de boel op orde brengen. Een zakenkabinet kijkt niet naar ‘partijpolitieke belangen’, maar is alleen bezig met de vraag ‘hoe alle Nederlanders kunnnen overleven’ .

Die truuk komt de gymnasiasten onder jullie waarschijnlijk bekend voor. Als het oude Rome onder vuur lag van haar vijanden, werd er voor 6 maanden een dictator of magister populi aangesteld. Die kon snel beslissingen nemen zonder de senaat te raadplegen. Dat was in oorlogstijd van levensbelang. Het probleem was dat de klus na 6 maanden niet altijd geklaard was, zeker niet in de ogen van de dictator zelf. Julius Ceasar bijvoorbeeld wilde uiteindelijk helemaal niet meer weg en werd tot dictator voor het leven benoemd. Daarmee werd de senaat definitief buiten spel gezet en was Rome geen democratie meer.

Keizer Scheringa? De foto op de voorpagina van de Volkskrant vandaag verraadt zijn ambitie nog het meest. Scheringa staat in het midden van een kransvormig raam voor een geelroodgeblokt banier dat van het plafond tot de grond reikt. Hij heeft zijn beide handen over elkaar gevouwen voor zijn kruis, als een voetballer die voor de wedstrijd naar het Wilhemus luistert. Het raam zit ergens hoog in een gebouw. Uitzicht op Wognum? In de reflectie van het raam zijn vaag zijn vazallen te onderscheiden.

Tags: , , ,

One Comment

  1. Guido says:

    Mooie column, Robert. Aangenaam persoonlijke gesprekstoon en een sterke beschrijving van de foto. Doet me een beetje denken aan het commentaar van Hans Aarsman op zijn foto’s uit de Aarsmancollectie.

    Groet,

    Guido

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>