De Nederlandse pers is een goed gedresseerde circusleeuw

van alles

je_maintiendraiTerwijl de Nederlandse pers zich druk maakt over zeilende tieners en Islamitische bruggenbouwers, sterven steeds meer zonen en dochters van krantenlezers en televisiekijkers in een lege woestijn, hier ergens ver vandaan. Ze zijn scholen aan het bouwen en leren mannen met baarden hoe je moet stemmen.

En ze worden uiteengereten door bermbommen, geplaatst door diezelfde mannen met baarden. Die overigens donders goed blijken te weten hoe verkiezingen werken. In de provincie Kandahar zijn er volgens de New York Times door 25 duizend kiezers 350 duizend stemmen (op Karzai) uitgebracht. Hoezo, de Afghanen weten niet hoe ze moeten stemmen?

Om het thuisfront op de hoogte te houden gaat kritische waakhond van de democratie Reporter ter plaatse onderzoek doen. Embedded. Nadat zo’n beetje iedereen die ooit een stukje in de krant heeft geschreven heeft, een website onderhoudt of met zijn hoofd op de televisie is geweest al all inclusive op kosten van Defensie in Afganistan is bijgekomen van de drukte om niks in eigen land. Inclusief shockbloggers, tv-presentatoren, cabaretiers, soapacteurs en romanschrijvers.

En wat ontdekt het neusje van de zalm van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek? Dat het harstikke goed gaat in Afghanistan! De verkiezingen verlopen zonder grote incidenten en volgens Duitse slagerminnende NAVO commandant Mart de Kruif zijn we ‘aan het winnen.’ De Kruif gaan we nog veel vaker zien. De uit zijn dagboek voorlezende emogeneraal doet het goed op televisie.

Maar het kan erger. De Volkskrant meldt vandaag dat het Nederlandse volk achter onze jongens blijft staan, “het incasseringsvermogen van de Nederlandse samenleving blijkt groter dan gedacht”. Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders is trots de boerenzonen in Afganistan en slechts 37% is voor de missie, maar er zijn ook ander manieren waaruit blijkt dat de Nederlanders als één man achter hun militairen staan.

Zo zijn er een hele hoop bumperstickers verkocht met de tekst ‘Steun onze troepen in Afghanistan’ en steken tienduizenden op veteranendag ‘een symbolische anjer’ in hun knoopsgat. Alsof dat nog niet melodramatisch genoeg is, sluiten Noël van Bemmel en Theo Koelé het artikel af met het protofascistische artefact Je maintiendrai.

Wat wordt er eigenlijk gehandhaaft? L’honneur, la foy, la loi De Dieu, du Roy, de mes amis et moy? Of de patriottistische zelfcensuur van de als een circusleeuw gedresseerde Nederlandse pers?

[Dit artikel is ook gepubliceerd op sargasso.]

Reblog this post [with Zemanta]

Tags: , , , , , , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>