Babygansjes doodmaken is humaan

opinie

Calimero stiktIn Noord-Holland laten ze babygansjes stikken. Letterlijk. Boswachter Roelf Hovinga trekt rond met een fles maïskiemolie van het Albert Heijn Huismerk. De ganzen verraden zich zelf, de arme dwazen, door luid te gaan gakken als de uitoeier van hun kroost in de buurt van het nest komt.

De boswachter pakt elk ei uit het nest en smeert het in met de maïskiemolie (‘ideaal voor roerbakken’ staat op het etiket. Dat meldt de schrijver van deze reportage in de Volkskrant er bij. Dat soort details maken de reportage). Doordat de gaatjes in het ei zich vullen met de olie krijgt het embryo geen lucht meer. Het kleine gansje in het ei gaat langzaam dood.

Volgens de boswachter is het de meest humane manier om de ganzenpopulatie in bedwang te houden. Je kunt de eieren niet gewoon weghalen (en opeten), want dan leggen de ganzen gewoon nog een keer een zooi eieren. En als je de ganzen niet vermoord als ze klein en weerloos zijn, moet je ze doodschieten als ze groot zijn. ‘En dat willen we voorkomen,’ zegt boswachter Hovinga.

Maar waarom zou je dat in godsnaam willen voorkomen? Er zijn mensen die dat leuk vinden om ganzen dood te schieten (en niet de minste). En bovendien kun je ze dan opeten. Ganzen zijn namelijk lekker. Als lekkere beesten zich vanzelf in groten getale voortplanten ga je dat niet lopen voorkomen. Je gaat ze ook niet vergassen. Je schiet ze dood en eet ze op. Dan kan die maïskiemolie ook weer gebruikt worden waar het voor bedoeld is.

En als jij één van diegenen bent die gaat zitten klagen wanneer er jagers door jouw recreatiegebiedje struinen, moet je even goed luisteren: ganzen doodschieten is niet zielig. Of in ieder geval een stuk minder zielig dan ganzen dode eieren laten uitbroeden of kippen opsluiten in een grote schuur. Die zooi die je koopt in zo’n geel plastic bakje bij de Albert Heijn was ook ooit een ding met poten en een snavel, weet je nog?

Tags: , , ,

3 Comments

  1. daniel says:

    hij zou de eieren ook kunnen schudden, ik denk dat dat humaner is, want dan is de foetus meteen dood, ipv dat ie langzaam stikt. Een langzaam stikkende foetus is volgens mij niet echt gezellig voor op de koffietafel; ik denk dat insmeren met olie vooral voor de boswachter humaner is.

  2. Ja, er stond ook iets over schudden in de vk. Maar dat is niet “effectief”. Ik neem aan dat ze daarmee bedoelen dat de gansjes daar niet altijd dood van gaan.

  3. Rudy says:

    Ik vind het allemaal best.

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>