Aliens zijn geland in Hilversum

reportage

Aaf zegt het vandaag in haar column. De gekken eigenen zich Google Earth toe. Een Belg ziet de beeltenissen van bijbelfiguren in rotsformaties en een Britse ziet ufo’s boven haar straat vliegen. Dus toen Floor de Lange uit Hilversum mailde dat ze een “vreemd object” was tegengekomen in haar woonplaats dacht de nextredactie met weer zo’n gek te maken te hebben (sorry Floor).

Gelukkig heeft de redactie toch even op Google Maps gekeken. En daar was tussen de Graaf Florislaan en de Dalweg inderdaad een wel heel vreemd object te zien. Zo vreemd dat de verontschuldiging van Floor dat “het een minder existentiële vraag is dan die doorgaans gesteld” weleens te bescheiden zou kunnen zijn.

aliens-hilversum Zijn de aliens geland in Hilversum?

“Ik moet je teleurstellen,” zegt een woordvoerder van Google Nederland met een Brits accent aan de telefoon, “het is geen UFO.” Zelfs geen landingsplaats voor UFO’s. “Het heeft helemaal niks met een alien invasion te maken. Gelukkig. Of misschien is dat voor jou juist jammer.” Maar er is toch echt iets geks te zien. “Ik denk dat het een lensflare is, maar de maker van de foto kan je er vast meer over vertellen.” De maker is Fred Hagman van het Belgische bedrijf Aerodata Surveys. “Google noemt de beelden voor het gemak satellietfoto’s, maar deze foto is gemaakt met een van onze vliegtuigen. In het vliegtuig is een 192 megapixel camera gemonteerd van het Zwitserse Vexel.” Pikant detail: Vexel is eigendom van Microsoft, de grootste concurrent van Google.

“Dat vreemde object dat je op de foto ziet is geen object, maar een hotspot. De gekleurde krans om het centrum heen noemen we een halo. Het ontstaat wanneer de de zon teruggekaatst wordt door een spiegelend oppervlak en dan precies in de cameralens schijnt. Zo’n spiegelend oppervlak kan van alles zijn, kassen bijvoorbeeld of een gekanteld zolderraam.” Hagman weet niet precies hoe vaak het voorkomt dat de zon in de lens schijnt, maar hij denkt dat het zeldzaam is. “Als we een foutje tegenkomen werken we het weg, maar vaak zien we het niet. We brengen heel Nederland en een deel van België voor Google in beeld. Dat zijn zo veel foto’s”

Op de luchtfoto hiernaast is niet goed te zien waardoor de zon weerspiegeld wordt. Wie met een gps-telefoon op pad gaat komt uiteindelijk uit bij de gereformeerd vrijgemaakte kerk “De Schuilhof” op nummer 3a van de Dalweg. Op het bordje aan het hek staat het telefoonnummer van de koster (een soort conciërge). Meneer Loenen snapt er niets van. Dus geeft hij zijn vrouw. Die heeft ook nog nooit van Google Maps gehoord. Uiteindelijk zit ze op de bank in haar huis om de hoek van de kerk over de telefoon gebogen waarop de luchtfoto te zien is.

“Ongelooflijk! Zoiets heb ik nog nooit gezien. Dat is het huis van de buren, zie je, daar woont niemand. Er is een studio onder de grond, waar Marco Borsato zijn albums opneemt. En dat is de school aan de overkant. Dan moet die vlek op het platte dak zitten. Ja precies over een van de lichtkoepels die in licht binnenlaten in de hal.” Het echtpaar ziet geen religieuze betekenis in de krans van licht die hun kerk omgeeft, maar is er wel door gecharmeerd. “Kunnen we dit uitprinten?”

In Purmerend vind je zo’n zelfde hotspot

Bekijk nog meer gekke dingen die zijn gevonden op Google Maps

Deze Next Question verscheen eerder op nrcnext.nl.

2 Comments

  1. Sander says:

    Als we uitgelachen zijn wel even de feiten checken allemaal. Die man die die goddelijke figuren in de rots gevonden heeft is geen domme Belg maar gewoon een Nederland die hier financieel zo geslaagd is dat hij net over de grens in Maaseik is gaan wonen. Het is wel een Limburger, dus dat is voor de rest van Nederland misschien net zo grappig.

    Bron: het interview dat DDL gisteren met de man deed.

  2. hahahaha. dankje. Mijn bron was de column van Aaf. Maar hier in de randstad zijn Limburgers en Belgen ongeveer hetzelfde denk ik inderdaad (dagje Antwerpen, dagje Maastricht.) Net zoals voor jullie iedereen buiten Maastricht een boetenlender is ;-).

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>