Afro-omroep heeft bijna 50.000 leden

interview

Franklin AsajasVanavond om 20:00 tijdens het Mediadebat stellen een paar van de omroepen die toegang willen krijgen tot het Nederlandse omroepbestel zich voor in pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het debat is live te volgen hier op Sargasso.

Vanmiddag sprak ik met Franklin Esajas, algemeen directeur van Afro-omroep Samenwerking Media Entertainment (SME). De lokale omroep wil net als vijf jaar geleden toegang krijgen tot de Nederlandse publieke televisie en radio. Daar hebben ze 50.000 leden voor nodig. Bij hun eerste poging bleven ze steken rond de 5.000 leden, nu hebben ze er al rond de 40.000.

Hoeveel leden hebben jullie nu precies?

“De teller staat op 41.000. Maar het ledenbestand is vervuild, met mensen die hun kaart niet volledig hebben ingevuld of een verkeerd bankrekeningnummer hebben opgegeven. De vorige keer dachten we dat we 6.000 leden hadden. Uiteindelijk bleven er maar 4200 over. Daarom willen we nu voor de zekerheid voor 1 april nog 11.000 leden erbij.”

Hoe komt het dat jullie nu zoveel leden hebben vergeleken met 5 jaar geleden?

“We zijn niet gisteren begonnen, zoals bijvoorbeeld PowNed van Geenstijl. We zijn hier al vijf jaar mee bezig. Bovendien is er steeds meer behoefte aan een zwarte omroep.”

Wat vind je er van dat Wakker Nederland van De Telegraaf in een paar weken 50.000 leden heeft geworven?

“Ik wil ze om te beginnen feliciteren. Ze hebben dezelfde doelstellingen als wij. Ze vinden ook dat het huidige media-aanbod te beperkt is. Het is dus happy voor hun, maar ik vraag me wel af of de strijd helemaal eerlijk is. Zij hebben een commerciële organisatie achter zich en dus veel middelen. Wij zijn echt een publieke omroep. We hebben weinig geld.”

Jullie zenden nu uit via lokale omroepen in Amsterdam en Rotterdam. Waar halen jullie het geld vandaan om dat te doen?

“We krijgen geen directe subsidie. We hebben de inkomsten van onze leden. De contributie is verlaagd tot 6 euro, bijna het wettelijke minimum. Verder verdienen we geld met commerciële opdrachten. Er werken 12 mensen bij SME in het kader van een reïntegratietraject. Verder werken we veel met vrijwilligers. Ons team bestaat uit 39 mensen.”

Wat gaan jullie doen met de 6 a 7 miljoen euro subsidie die jullie krijgen als SME toegelaten wordt tot het omroepbestel?

“We gaan ongeveer dezelfde programma’s maken als we nu doen, maar dan beter. Met het geld kan ik expertise inhuren uit Hilversum bijvoorbeeld.”

Wat doen jullie anders dan de NPS?

“De NPS is een witte omroep die programma’s maakt over zwarte mensen. Ze staan daarmee in een lange traditie. SME laat de wereld van Surinamers, Antillianen en Afrikanen zien vanuit een zwart perspectief. Wij komen op plekken waar de huidige media nooit komen. Of alleen als er stront aan de knikker is.”

Wat voor plekken?

“Kom je uit Amsterdam? Ooit gehoord van het Kwakoe podium? Een belangrijke plek voor de zwarte gemeenschap. Binnenkort komt de band Naks Kaseko Loco naar Nederland. Dat zegt jou niks, maar de Surinaamse gemeenschap gaat helemaal uit zijn dak. Dat zijn de gaten die de witte media achterlaat. Die gaan wij vullen.”

Gaan jullie alleen programma’s maken voor jullie doelgroep?

“We maken programma’s voor alle Nederlanders. Ik zie Nederland als een grote lappendeken. Het Kwakoe podium is ook een stukje Nederland. Het is belangrijk dat alle Nederlanders dat stukje te zien krijgen. Onze programma’s worden nu uitgezonden in Amsterdam en Rotterdam. Daar komen mensen wel in contact met de zwarte gemeenschap. In de rest van Nederland ligt dat heel anders.”

Om dat te bereiken moeten jullie nog 11.000 leden werven. Hoe gaan jullie dat doen?

“We gaan de straat op. We gaan de zwarte mensen aanspreken op de plekken waar de zwarte mensen zijn. Wij kennen die plekken.”

Gaat het lukken?

“Absoluut”

Tags: , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>