Thijs Römer van honden gered door echtgenote Katja

recensie

Tien mensen kwamen opdagen bij de eerste filmhuisvertoning van Het Wapen van Geldrop. De aanwezigheid van Thijs Römer himself was voor de verwende Amsterdammer geen aanleiding om de straat te trotseren op de eerste echt herfstige dag van het jaar. Dat terwijl filmhuis The Movies een van de meest stijlvolle schuilplaatsen voor de regen is die Amsterdam bezit. Hamvraag is: hebben de thuisblijvers iets gemist? Antwoord: Niet echt.

Het regiedebuut van acteur Thijs Römer is een lichtvoetige Hollandse roadmovie. Katja Schuurman, vrouw van de regisseur, acteert sterk. Zelfs haar eigen vader had haar in haar rol van doorgeslagen huisvrouw aanvankelijk niet herkent, beweert Katja Schuurman in de foyer. Thijs Römer zelf en Tara Elders spelen niet onverdienstelijk. Het verhaal is een beetje stuurloos en de karakters worden niet echt ontwikkeld. Tijdens de Q&A na afloop van de film blijkt waarom. Thijs Römer heeft niets te vertellen. Hij blijft herhalen dat hij de kijker niet in een bepaalde hoek wil dwingen. Leuk argument, maar in dit geval overduidelijk een flauw excuus voor gebrek aan inhoud.

Het Wapen van Geldrop is een ongevaarlijke film. Onderhoudend, wanneer je niet teveel verwacht. Hoewel de film deels in Brabant en Limburg speelt is ze erg op de randstad geörienteerd. De juffrouw achter de hotelbalie spreekt op zo’n manier Limburgs dat ze het belachelijk maakt. Regisseur Römer ziet het probleem niet. ‘Voordat ze die scene speelde heeft een echte Limburger het haar voorgedaan, het accent is dus redelijk echt.’ Ik heb tien jaar in Maastricht gewoond en kan het nog steeds niet spreken zonder het te ongewild te bespotten. Vijf minuten dialectles lijkt me een beetje aan de korte kant.

Met Geldrop of zelfs maar Brabant heeft de film ook al weinig te maken. In het begin van de film spreekt Römer nog een beetje Brabants, maar aan het einde lijkt hij zijn afkomst vergeten te zijn. Misschien een voorbeeld van hoe lastig het is jezelf te regisseren? De acteurs die de Geldropse familie van Römer spelen, proberen niet eens te doen of ze een Brabants accent hebben. De familie van producer Gijs van de Westelaken, die uit Geldrop komt, herkende haar dorpje ook niet echt, geeft Westelaken zelf toe. Brabant en Limburg fungeren kortom ook in deze film weer als ‘de provincie’, gezien door de troebele stadsbril van een geboren randstadter.

De lompe vragen van het wat oudere echtpaar, het arrogante gezeur van twee bevriende recensenten, de onbegrijpelijke verdediging van de provincie door ondergetekende: Thijs Römer kreeg nogal wat naar zijn hoofd daar tussen het rode fluweel. Aan de bar waren de recensenten gelukkig milder gestemd. Loslaten deden ze echter niet, bloedhonden als ze zijn. Gelukkig was daar echtgenote Katja Römer-Schuurman met de verlossende mededeling dat een taxi met draaiende motor voor het theater stond te wachten.

Een van de honden kreeg spontaan een blos op zijn wangen en begon complimenten te stamelen. Herinnerde hij zich daar ter plekke die keren dat hij met zijn hand aan zijn geslacht nog maar een keer Oesters van Nam Kee opzette? Maf hoe sexsymbool en soapsterretje Katja is uitgegroeid tot een uitstekende actrice en een krachtige vrouw. Leuk is ze ook. Maar ik wil niet zijn zoals die stamelende sukkel naast me, dus doet het me niets.

Tags: , ,

4 Comments

 1. daniel says:

  Trouwens, “weblog over alles wat robert denkt, vindt, beweert, droomt, wilt en consumeert”; is dat een grapje? Voor een journalist niet echt netjes.

 2. Je hebt binnen de traditionele journalistiek verschillende genres. Nieuwsberichten, achtergrondartikelen, reportages, opiniestukken, columns, recensies. Wat ik vind en wil past in opiniestukken, mits goed onderbouwd. Wat ik consumeer in recensies. Alles wat ik schrijf, beweer ik.

  Dit is een weblog. Vallen weblogs onder de journalistiek? Sommige, denk ik. Valt deze weblog onder de journalistiek? Ik weet het niet. Niet onder de traditionele, in ieder geval. En als deze weblog dan onder de nieuwe journalistiek valt, dan hebben dromen in die journalistiek een plaats.

 3. daniel says:

  Okay, dus het is echt “Alles wat Robert Buzink wilt”. Goed hoor :)

 4. leen says:

  :-)
  Nog niets verandert … Daniël en Robert.

  De journalistiek wel.

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>