Scholing en begeleiding nodig voor privacy op internet

nieuws

Scholing en begeleiding zijn nodig om internetgebruikers bewuster te maken van de gevaren van internet. Veel mensen weten te weinig over de gevolgen die het publiceren van persoonlijke gegevens op het internet kan hebben.

Dat bleek tijdens een ‘openbare denksessie’ in het kader van de Big Brother lezingen reeks, georganiseerd door de Technische Universiteit Delft. Het publiek en de debaters kwamen tot de conclusie dat veel internetgebruikers te weinig beseffen dat het internet een publieke ruimte is zoals een plein of de straat. Alles wat je van jezelf laat zien kan tegen je gebruikt worden. Wanneer mensen dat beseffen zullen ze beter kunnen afwegen of ze bepaalde informatie over zichzelf op internet achterlaten of niet.

Het publiek in de zaal werd uitgedaagd om aan de discussie deel te nemen door rollenspelen van twee acteurs. De acteurs speelden onder andere een sollicitatie gesprek na waarbij de sollicitant gegoogled was en een chatsessie tussen een tienermeisje en een malafide modellenbureau. Het publiek liep pas echt warm het werd uitgenodigd mee te debatteren over de vraag of liegen op internet strafbaar gesteld zou moeten worden. De meeste mensen zagen niets in zo’n aanpassing van de wetgeving.

De mengvorm tussen theater en debat in Delft werd afgesloten met een live chatsessie. Een van de acteurs gaf zich uit voor een blond tienermeisje en probeerde een afspraak re regelen met iemand in een openbare chatruimte. Deze op dracht was hem door het publiek te gegeven. Toen een 38-jarige man via de chatruimte toehapte, vond het publiek het al gauw te ver gaan. Liegen op internet hoeft weliswaar niet verboden te worden, maat dat betekent niet dat je daar zelf aan mee moet doen.

Bekijk de website van Mens in de maak, het clubje kunstenaars en denkers dat het debat verzorgde.

Tags: , , , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>