Liveverslag mediadebat op De Nieuwe Reporter

aankondiging

Tijdens het mediadebat De Pers over de Pers aanstaande zaterdag verzorgt ons team bestaande uit journalistiekstudenten een liveverslag op de website van De Nieuwe Reporter. Het verslag zal tekst, beeld en geluid bevatten en optimaal gebruik maken van sociale netwerken als Flickr, Youtube en Twitter.

In de Amstelkerk in Amsterdam wordt door journalisten, (hoofd- en eind)redacteuren van dag- en weekbladen, radio- en televisierubrieken, politici, belanghebbenden en onderzoekers gediscussieerd over het functioneren van de Nederlandse pers.1 Maar werkt dat wel?

Mediajournalist en hogeschooldocent Theo Dersjant denkt van niet.  “Jonge mensen laten zich niet naar discussiezaaltjes slepen. En oude over het algemeen ook niet meer!” Dersjant vindt dat de discussie vooral  moet plaatsvinden in de vergaderzaaltjes van redacties, “de kraamkamers van de journalistieke mores”.

Tot die vergaderzaaltjes hebben wij als aankomende journalisten voorlopig nog even geen toegang, maar op het mediadebat zullen we aanwezig zijn. Om te laten zien dat we, jong als we zijn, soms best eens een discussiezaaltje willen bezoeken. En om te laten zien hoe het anders kan.

Niet dat we tegen livedebat zijn. In tegendeel : zonder livedebat geen liveverslag. We denken wel dat een livedebat aan effectiviteit wint als het ook plaatsvindt op het web. Een liveverslag is slechts één van de mogelijkheden. het doet recht aan de de dynamiek van het livedebat en stelt tegelijkertijd veel meer belangstellenden in staat het debat te volgen en er aan mee te doen.

  1. Met in ieder geval Hans Laroes (NOS Nieuws), Willem Schoonen (Trouw), Arendo Joustra (Elsevier en voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren), Thom Meens (de Volkskrant), Carel Kuyl (NOVA), Jan Kriek (EénVandaag), Bertus Tichelaar (EO – Netwerk), Frits van Exter (Vrij Nederland), Frans Lomans (Panorama), Frits Wester (RTL Nieuws), Jan Geert Majoor (HDC Media), Jelle Broekroelofs (NCRV – Netwerk), Maaike Ruepert (AD), Daphne Koene (Raad voor de Journalistiek), Otto Scholten (Nederlandse Nieuwsmonitor) en vele anderen. Het debat wordt geleid door Margriet Vroomans (journaliste en presentatrice van TROS Kamerbreed en EénVandaag). [back]

Tags: , , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>