Linkjournalistiek en weblogs zijn onze redding

column

Linkjournalistiek is in deze tijd even belangrijk als de traditionele scoop. Dat beweren de startuppers van publish2 tenminste.  Publish2 is een sociaal netwerk exclusief voor journalisten. Het draait om het delen van links naar interessante en belangrijke websites.

Een leuk voorbeeld van wat Richard Rogers the web as source noemt. Vroeger gebruikten we het web vooral als resource . Vrij recent is het idee ontstaan dat internet als bron kan fungeren voor nieuws over de wereld. Dat geeft aan dat de klassieke grens tussen echt en internet aan het vervagen is.

Het is misschien leuk om de derde manier van Rogers om het web te beschouwen op Publish2 los te laten : the web as object of study. Kan er zo veel vetrouwen ontstaan binnen een online netwerk dat journalisten op een geautomatiseerde manier hun bronnen aan elkaar gaan prijs geven?

Ik zie het niet meteen gebeuren. Project2 zelf ook niet. Daarom hebben ze een creatieve viralmarketing campagne opgezet. Een ouderwetse wedstrijd met nieuwerwetse middelen. In woord en/of (bewegend) beeld mag je de volgende slagzin afmaken  “I am the future of journalism because…”.

Er staan bij publicatie van deze blogpost maar liefst twee inzendingen online. Daaruit blijkt dat een goede pitch houden nog niet zo makkelijk is.  Zo legt Sherrill Fulghum uit dat zij de toekomst van de jouralistiek is omdat ze de tijd van haar lezers niet verspilt.  Ze doet dat alleen zo omslachtig dat je zelfs met de beste wil van de wereld haar betoog niet kunt uitlezen.

Maar goed, we leven in een beeldcultuur. Dat heeft Daniel Bachhuber beter begrepen. Daniel is een onvervalste modernist. Hij gelooft dat hij de toekomst van de journalistiek is omdat hij innovatief is en samenwerkt. Hij zit op Twitter en Youtube en streamt de video die we zien live vanaf zijn campus.

Wat je kunt winnen? Een baantje bij Publish2 en duizend dollar (als je de baan aanvaardt tenminste). Maar dat is niet alles. Ze zorgen er ook voor dat je inzending terecht komt bij “media companies, news organizations, journalism associations, and industry leaders who have their eyes on finding and grooming top talent.”

En dat is waar journalisten in Amerika op zitten te wachten. Want het is daar net als in Nederland niet zo makkelijk om een baan als journalist te krijgen. De recente golf van ontslagen in de media was zelfs zo groot, dat blogsoftware bedrijf Six Apart het TypePad Journalist Bailout Program heeft opgezet.

Dit noodprogramma voor werkeloze journalisten begon als een grapje, maar is uitgegroeid  tot een succesvolle en simpele viral marketing campagne.  Het programma bestaat er uit dat journalisten gratis een blog krijgen van Six Apart. Inclusief wat marketing daar omheen. Zodat ze onafhankelijk van een werkgever kunnen investeren in hun status als journalist.

De virals van Project2 en Six Apart zijn grappig, maar het is nou ook weer niet een heel erg goed teken dat ze zijn gebaseerd op de werkeloze journalist. Blijkbaar is dat een serieus probleem in het land van de vrijheid. Aan de andere kant bieden beide virals ook hoop: Je kunt je met behulp van nieuwe media onafhankelijk van een werkgever ontplooien als journalist door als een zelfstandig minimedium te opereren. Daarbij kun je met behulp van diezelfde nieuwe media met je lotgenoten samenwerken door bijvoorbeeld links uit te wisselen.

Zo komt alles toch nog goed.

Tags: , , , , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>