Koffie voor het volk

metamedia

Er is iets geks aan de hand met de kranten in Nederland. Ze veranderen. Dat is normaal. Maar ze veranderen een bepaalde kant op. Dat komt omdat de uitgevers lezersonderzoek doen. Ze onderzoeken wat de lezers willen lezen en vervolgens schrijven de kranten wat de lezers willen dat ze schrijven. Dat komt omdat de journalist niet langer de wijsheid in pacht heeft. Het volk heeft de wijsheid in pacht.

Ik schrijf niets nieuws. Dat weet ik. Ik schrijf wat U wilt horen. Ik heb lezersonderzoek gedaan onder vijf vrienden en familieleden die mijn blog lezen. Een zeer significante steekproef, de helft van mijn totale aantal dagelijkse lezers. Ik ben niet helemaal eerlijk, ik schrijf niet wat ze willen lezen. Het liefst willen ze persoonlijke dingen over mij lezen. En ze willen dat ik eerlijk ben.

Als ik eerlijk ben, vind ik het een beetje jammer dat kranten schrijven wat lezers willen lezen. Beetje ouderwets van me, ik weet het. Content is content. Neem nu het AD. Dat lazen wij vroeger. Mijn vader komt uit Rotterdam. Ik lees nu al jaren het NRC en steeds minder de Volkskrant. Af en toe Trouw. Soms wordt ik een periode misselijk van het lezen van de krant en dan lees ik alleen de weekendbijlages. Kokhalzend.

Laatst las ik per ongeluk het AD op internet. De uitgever PCM heeft lezersonderzoek gedaan. Daar bleek uit dat wat lezers van het AD vooral waarderen, de verschillende consumententests zijn. Servicenieuws tot in het uiterste doorgevoerd. Oliebollen, frietkramen, ziekenhuizen, alles wordt getest. Zodat U, de lezer, weet waar waar U moet zijn.

Voor uw kopje koffie bijvoorbeeld. Het lekkerste bakkie krijg je in Groningen. Het is voor de meeste Nederlanders even een stukkie met de trein, maar dan heb je ook wat. Een lekker bakkie koffie. Voor uw consumentengemak hebben ze ook de vijf slechtste plaatsen waar je koffie kunt drinken op een rijtje gezet. Als U ergens lekker een kopje koffie wilt gaan drinken, moet U volgens het AD NIET in de Burgerking zijn. Ik herhaal: GA NIET KOFFIE DRINKEN IN DE BURGERKING!

Ik ken U lezer. Ik heb onderzoek gedaan. Het zou niet in U opkomen om koffie te gaan drinken in de Burgerking. Zou dat nou wel bij AD-lezers opkomen. Ik kan het me niet voorstellen. Ik weet ook dat u zich met mij afvraagt hoe je in godsnaam koffie bij de BURGERking kunt vergelijken met koffie bij pakweg COFFEElovers in Maastricht, om maar eens op de regionale trots van een groot deel van U in te spelen. Wat heeft dat voor zin?

Het heeft inderdaad geen zin. Maar het is op zichzelf ook niet erg. Zinloosheid is, nu ja, zinloos. Verder niets. Wat wel erg is, is dat het AD maar liefs tien nieuwsberichten (de helft met filmpje) destilleert uit de koffietest (rechts naast de test). Alsof ze koste wat kost de treinkaartjes naar Groningen en Maastricht eruit willen halen. Groningers winnen AD koffietest ok. Maar Koffieliefhebbers massaal naar Dopio? Hoe durf je?

Eerst vertel je 400.000 Nederlanders dat ze koffie moeten gaan drinken bij Dopio. En vervolgens vertel je die zelfde 400.000 Nederlanders dat er f*ck*ng druk is! Terwijl ze er  v*rd*mm* ondertussen allemaal zelf geweest zijn. De journalist schrijft wat de lezer wilt lezen en de lezer doet wat de journalist schijft zodat de journalist daarover kan schijven. Omdat de lezer dat wilt! Sorry dat ik dan even een persoonlijke kant van mezelf laat zien.

Tags: , , , ,

5 Comments

 1. vicente says:

  Hello. Sorry if I use this comment to ask you a question.
  I see that you contributed a draft biography in wikipedia for retired UC Berkeley prof Robert Fabry. I was wondering if you know where did he get his Phd? and who advised him? Thanks I want to complement my report about Unix systems with that biographical info.

  Vicente

 2. Sander Spek says:

  Ach, het AD weet toch al jaren niet wat ze wil? Hapsnapnieuws net als de gratis kranten, of volkse mening à la Telegraaf? Een regionale krant of een sportkrant? Het AD heeft het allemaal. Geen wonder dat ze dan maar doen waar ze goed in zijn: eet- en drinktestjes.

 3. Leen Merckx says:

  Ik hou van je stijl robert … maar dat is niets nieuws denk ik. En nu die inhoud ook steeds rijker wordt: chapeau!

 4. daniel says:

  Ik dronk vorige week koffie bij de burgerking op het station van Lelystad. Dat zit zo, het was eerst een stationsrestauratie – of hoe heet die keten? – maar dat was kennelijk niet rendabel. Dus nu moet je, als je ergens binnen wil zitten, wachten op een aansluiting, naar de Burgerking op het station. Ik heb daar Babi Jar uitgelezen. Ik nam een koffie omdat ik geen hamburgers eet. Die koffie kan ik me niet herinneren. Wel dat ik het jammer vond dat de deur open stond, want het werd er niet warmer van. Na 40 minuten was mijn bus er.

 5. 40 minuten! Hoeveel keer langer zou dat zijn dan het aantal minuten dat de gemiddelde klant van de Burgerking blijft hangen (de deur staat niet voor niets open)?

  Nieuw spreekwoord: Ben jij in de Burgerking geboren ofzo?

  Over de kerk en amerikaanse massacultuur gesproken (adorno), bedoel je met babi jar dat ravijn waar duizenden joden zijn vermoord?

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>