Huffington Post in Nederland?

metamedia

Grimbert Rost van Tonningen, publicist en investeerder, sprak in het BNR nieuwsradio programma ‘Mediazaken‘ zijn teleurstelling uit dat de Nederlandse mediawereld niet het lef heeft om een site als The Huffington Post uit de grond te stampen. Ben Rogmans van De Pers, reageerde inderdaad nogal behoudend. “Je kunt concepten uit Angelsaksische landen niet zomaar naar Nederland kopiëren”

The Huffington Post is een online (blog)krant in de Verenigde Staten die buiten alle betreden publicitaire paden om, enorm populair is geworden. De site staat op de 108ste plaats in de Amerikaanse website ranglijst Alexa. Ter vergelijking: The Washington Post staat op 49, The New York Times op 23, Reuters op 83.

The Huffington Post is begonnen als een privé projectje van Arianna Huffington, een bekende links-liberale publiciste en wannabe politica. Ze was onafhankelijk gouverneurskandidaat in Californië bij de verkiezingen van 2003. Ze verloor van Arnold ‘Hummer’ Schwarzenegger. Ondertussen had ze een lobbygroepje opgezet om meer auto’s hybride te maken (zelf reed ze in een Toyota Prius). Schwarzenegger beloofde tijdens zijn campagne voor een “groene” Hummer te zorgen. Inmiddels heeft GM inderdaad een “groene” Hummer gebouwd.

Arianna’s goede vriend Kenneth Lerer, voormalig uitvoerend vice president bij AOL Time Warner, hielp haar bij het opzetten van de blog. Steeds meer coryfeeën uit hun schijnbare eindeloze netwerk begonnen op de blog te publiceren. Inmiddels is de blog uitgegroeid tot een nieuwssite waar adverteerders miljoenen lezers kunnen bereiken. Ook heeft investeringsmaatschappij Softbank Capital 5 miljoen geïnvesteerd in de site, dat overigens nog steeds op Movable Type draait, een gratis content management systeem dat miljoenen amateurs over heel de wereld gebruiken als blogsyteem.

Misschien heeft Grimbert Rost van Tonningen gelijk en wordt het tijd voor een Nederlandse Huffington Post. Het probleem is dat blogs het vooral goed doen als ze authentiek zijn. Geen Stijl is daar een goed voorbeeld van. Geen Stijl is begonnen als een hobbyproject van een telegraafjournalist en pas aangekocht door de Telegraaf toen er een hechte community was opgebouwd. Je zou een wat serieuzere blog kunnen nemen die in een sfeer van amateurisme is ontstaan en gegroeid, maar nu op het punt van doorgroei of ondergang staat, en daar een miljoen in investeren. In Nederland is Sargasso wellicht een interessante kandidaat. Wie durft?

Tags: , ,

2 Comments

  1. Bekijk de l reactie van geenstijl en lees de comment van ‘kutsnob’

  2. Even een correctie en aanvulling: Movable Type is verkrijgbaar als Open Source (gratis) EN als Professional uitvoering (betaald, met extra mogelijkheden en ondersteuning). Het wordt niet alleen gebruikt door miljoenen amateurs, maar ook door Amerikaanse presidentskandidaten en verschillende multinationals, maar ook nieuwsmedia zoals de Washington Post.

    Ook Geen Stijl gebruikt Movable Type. De software is overigens ook de basis van het weblogplatform Typepad.com. En deze software wordt gebruikt voor het grootste weblog platform in Nederland: web-log.nl.

    Kortom: Het is een feest om met Movable Type te werken! Zowel voor webbouwers als voor editors en redacteuren.

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>