Cover it live

achtergrond

Cover it live - Mumbai liveblogTwee studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht hebben tijdens de aanslagen in Mumbai vanuit Nederland een live verslag verzorgd. Een interview met  Loek Essers en Peter van der Ploeg is te beluisteren op Radio Online. Vandaag stond er in de NRC een artikel over de rol die media als Twitter en Flickr hebben gespeeld bij de verslaggeving van de aanslagen.

Essers en van der Ploeg hebben meteen een liveblog opgezet toen ze hoorden van de aanslagen in India. Een liveblog is een collectie van Twitterkanalen, Flickr foto’s, Youtube video’s en korte berichten die constant geüpdate wordt. Een liveblog is tijdelijk en wordt naast liveverslaggeving van nieuws gebruikt voor verslaggeving van conferenties, debatten, sportwedstrijden en het hosten van vraag&antwoord sessies.

Op coveritlive.com kun je binnen een paar minuten een liveblog opzetten. Je zoekt een paar relevante Twitterkanalen en voegt die toe. Vanuit de productiepagina zoek je naar foto’s en video’s op Flickr en Youtube en plaatst die met een klik op de blog. Elk bericht (video, foto, tekst) wordt in een tijdslijn geplaatst. Die tijdslijn kun je in elke willekeurige website plaatsen (embedden).

Nieuwe media professionals gebruiken Twitter nu al een tijdje om anderen op de hoogte te houden van het verloop van conferenties, events en meetings. Mumbai is echter de eerste keer dat Twitter een grote rol speelt in de verslaggeving van een grote nieuwsgebeurtenis. Ook lijken Flickr (en in mindere mate Youtube) onder invloed van Twitter nu voor het eerste op grote schaal ontdekt te zijn als (min of meer) realtime verslaggevingsinstrumenten.

Het meest opvallende is echter dat nu voor het eerst niet alleen burgerjournalisten, maar ook burgerredacteuren een rol hebben gespeeld in de live verslaggeving. Essers en van der Ploeg hebben door anderen gemaakt materiaal verzameld en geselecteerd voor publicatie op hun liveblog. Deels gebeurde dat semiautomatisch (twitterkanalen), deels ook handmatig (het plaasten van foto’s en video’s en het overnemen van persberichten van andere sites).

Het is die bundeling van geselecteerde bronnen die dit soort journalistiek echt interessant maakt. Voorheen moest je zelf op Twitter en Flickr gaan zoeken naar bronnen over een bepaalde mediagebeurtenis. Dan is het makkelijker om CNN aan te zetten. Nu kon je voor het eerst gewoon voor je PC plaatsnemen en het nieuws op één plek volgen.

Liveblogging biedt een aantal voordelen boven liveverslaggeving op televisie. Zo kun je snel links plaatsen naar andere bronnen, zodat volgers zich in bepaalde onderwerpen kunnen verdiepen zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Daarnaast kunnen volgers participanten worden door te reageren op berichten en te discussiëren met medeparticipanten.

Als je liveblog gebruikt in samenwerking met het ondersteunde live videostream diensten als Ustream, Mogulus of Qik dan spring je soepeltjes over de enige horde heen die internet als nieuwsmedium scheidt van world domination, namelijk relevant en live bewegend beeld. Youtube filmpjes moeten eerst geüpload worden en dat duurt al gauw een paar minuten. Videostreams tonen net als CNN op televisie met een paar seconden vetraging wat er op dit moment aan de andere kant van de wereld gebeurd.

Het is wel nog de vraag of burgerredacteuren dit in de toekomst vooral gaan doen of dat liveblogging bij acute nieuwsevents wordt beheerd door de professionele redacties van gevestigde nieuwsmedia als nrc.next (wel met input van burgerjournalsiten). nrc.next beheerde al liveblogs tijdens de presidentsverkiezingen, maar kunnen internetredacties van kranten ook snel reageren op onverwachte belangrijke nieuwsgebeurtenissen?

Tags:

One Comment

  1. […] Robert Buzink, freelance journalist en student hij Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam, wil met een groep bloggers live verslag doen van het debat over het functioneren van de Nederlandse pers, komende zaterdag 13 december in Amsterdam. Hij zoekt mede-bloggers, in het bijzonder journalisten met iphones (of aanverwante apparaten) die ervaring hebben met filmpjes en foto’s uploaden en twitteren. Ook zoekt hij reporters met met laptop. Belangstellenden kunnen zich per mail bij hem melden (zie hieronder). De liveblog zal die zaterdag te volgen zijn via De Nieuwe Reporter. Onderstaand de oproep van Buzink. Journalisten, […]

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>