Bejaarden trainen hersenen met google

nieuws

Goed nieuws voor bejaarden! Eindelijk kunnen ze ophouden met het eindeloos maken van suffe kruiswoordraadsels in een wanhopige poging het onvermijdbare zo lang mogelijk uit stellen. Je hersenen trainen kan namelijk ook met google. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij opnames werden gemaakt van de hersenen van 24 googelende bejaarden.

Tijdens het onderzoek werden bejaarden met veel internet ervaring en bejaarden met weinig internet ervaring in een MRI scanner gelegd. Daar moesten ze een boek lezen of iets opzoeken op internet. De hippe bejaarden -één keer internetten of meer per dag- vertoonden twee keer zoveel hersenactiviteit bij het zoeken op internet als bij het lezen van een boek. Ze gebruikten bij het zoeken hersengebieden die bij het lezen niet werden gebruikt, zoals de gebieden voor complex redeneren en beslissen.

De verhoogde hersenactiviteit werd alleen gevonden bij de hippe bejaarden. De suffe bejaarden -één keer per maand internetten of minder- vertoonden evenveel hersenactiviteit bij het lezen van een boek als bij zoeken op internet. De wetenschappers denken dat de suffe bejaarden de zoekresultaten gewoon lezen als een bladzijde in een boek omdat zij niet getraind zijn in het zoeken op internet. Bejaarden die gewend zijn te internetten, hebben geleerd zoekresultaten te interpreteren om zo snel mogelijk te vinden wat ze zoeken.

De onderzoekers van de Universiteit van California in Los Angeles houden overigens wel een slag om de arm. Het vermoeden bestaat dat het verschil tussen hippe en suffe bejaarden ligt aan de frequentie van internetgebruik. Omdat er zo weinig mensen zijn onderzocht -slechts vierentwintig, MRI scans zijn duur- kunnen de verschillen ook veroorzaakt worden door andere eigenschappen van de twee groepen. Meer onderzoek is -gaap- vereist.

Lees meer over googelende bejaarden op Reuters.
Lees veel meer over het onderzoek naar bejaarde internetgebruikers op NewsFeed Researcher.

Tags: , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>