Biecht.nl

Uncategorized

Bij het kijken naar de Tegenlicht documentaire ‘Terug naar Turkije‘ herinner ik me ineens dat beschamende voorval, of niet eens een voorval, een moment eerder. Een moment dat ik liever vergeten was, maar een moment dat tot begrip heeft geleid en tot zelfinzicht. Een verhaal over een moment waaruit blijkt hoe normaal ik ben en hoe verkeerd dat is:

Ik liep over de Sint Anna laan, ter hoogte van de zeer middelmatige pizzeria Da Roberto, die ik, als hij ook maar in de buurt kwam van de kwaliteit van ‘the best place in town’ in de Koestraat, vast en zeker tot mijn vaste pizzeria had gemaakt. Vanwege de naam uiteraard. Maar dat terzijde. Ik had zojuist geld gepind bij de SNS bank, die daar toen nog was. Ik had het koud en was gehaast. Achter mijn rug probeerde iemand beleeft mijn aandacht te trekken ‘Meneer!’. Ik keek zonder vaart te minderen om. Een oude man van allochtone afkomst reikte zijn hand naar me uit. Ik keerde mijn hoofd weer om en versnelde mijn tempo. Even geen zin in gezeik.

Twee straten verder doe ik mijn bij de Giensch voor te veel geld gekochte lederen handschoenen aan. Althans de rechter. De linker moet ik verloren zijn. In een flits zie ik de man weer voor me. In zijn uitgestoken hand mijn handschoen.

Hoe moeilijk is het wereldburger te zijn, kosmopolitan (uitgesproken met zo’n vreselijk Nederlands accent). Drie jaar psychologie gestudeerd, vier jaar Cultuur en wetenschapsstudies notabene, sociologie, Saïd for god’s sake! En dan nog je hoofd wegdraaien voor degene die de moeite neemt te knielen en je handschoen op te rapen. Rare jongens, die blanke mannen.

Tags: , , , , ,

One Comment

  1. aminta says:

    Jij gedraagt je zo tegen iedeen die jou aanspreekt zonder je te kennen. Wees dus gerust. Je bent behoorlijk abnormaal.

    Leuk zo’n herinneringsflard van vervlogen tijden!

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>