Baby, it’s cold outside

recensie

In het eerste deel van de BBC documentaire The Power of Nightmares – The Rise of the Politics of Fear, Baby it’s cold outside, wordt getoond hoe Sayyid Qutb en Leo Strauss samen aan de wieg staan van de politieke angstdroom waarin het Westen gevangen is.

Neoconservatieven en Moslim fundamentalisten delen dezelfde maatschappij kritiek op het door het liberalisme verdorven Westen en creeƫren samen een groot verhaal waarin de Sovjet Unie de bron is van alle kwaad.

[kml_flashembed movie=”http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=881321004838285177″ width=”400″ height=”326″ wmode=”transparent” /]

Egyptische aristocraat en volgeling van Sayyid Qutb, Ayman Muhammad Rabaie al-Zawahiri, zal in de jaren tachtig het grote voorbeeld zijn voor Osama Bin Laden. De leerlingen van Leo Strauss vormen in de jaren zeventig de neoconservatieve beweging, die nu de grootste machtfactor is in de Verenigde Staten.

Pikant detail: Leo Strauss was een grote fan van de populaire western serie Gunsmoke, waarin een all americain cowboy met witte hoed aan de lopende band bad guys neerknalt.

Tags: , , , , ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>