Gaskachel met of zonder trekbeveiliging (TTB)

Uncategorized

Het is verbazingwekkend hoeveel informatie het web herbergt en hoeveel onverklaarbare gaten het vertoont. Zo heb ik niet snel een duidelijk antwoord kunnen vinden op waar een gaskachel (aka gashaard hier in belgie) moet voldoen wil een installateur het ding aansluiten. Onderstaande is ene poging het gat te vullen. We leven immers in een wereld waar aan de vraag voldoen een doel op zich is :-).

Gaskachels moeten voorzien zijn van beveiligingen. Zo’n beetje elke gaskachel stopt met gas geven wanneer de waakvlam dooft, maar er is meer. Zo is er een zogenaamd CDA-systeem en een zogenaamd TTB systeem. Het CDA-systeem zorgt ervoor dat het toestel automatisch uitvalt wanneer er te weinig zuurstof in de lucht is. Het TTB-systeem stopt de toevoer van gas, en bijgevolg de werking van het toestel, wanneer het een terugslag van verbrandingsgassen detecteert. Gaskachels van voor 1995 zijn geen van beide uitgerust met een van die systemen. Kachels na 1995 meestal wel.

Je kunt op het label van de kachel zien of een van beide systemen aanwezig is. Bij het typenummer van “radiator met schoorsteen afvoer” moet as (CDA) of bs (TTB) staan, dus bijvoorbeeld “Type: B11bs”.

Label van gaskachel met TTB trekbeveiliging
Label van kachel met TTB

Label van gaskachel zonder TTB
Label van kachel zonder TTB

De aanwezigheid van een TTB kun je ook controleren door achter de kachel te kijken. Het is te herkennen aan een voeler onder de trekonderbreking (dat is een meestal rechthoekig gat aan de achterkant van de kachel, onder het ronde gat waar de schoorsteenpijp de kachel binnengaat). De voeler is een stukje metaal ter grootte van een luciferdoosje of een spiraaltje vanwaar een draad gaat naar de plaats waar de knoppen zitten of in ieder geval naar de gasleiding.

Schema van TTB trekbeveiliging bij gaskachels
Schema van TTB op een gaskachel

TTB voeler aan achterkant kachel
Foto van een TTB voeler

Het zou kunnen dat een kachel voor de installateur één van de twee veiligheidssystemen moet bezitten, maar zoals ik het nu begrepen heb, moet de kachel zoiezo het TTB (bs) systeem hebben. Bij het aanschaffen van een tweedehandskachel is het dus zaak een recente te kopen en te controleren of er een voeler acherop de kachel zit en er bs bij het type staat. Wanneer je via ebay of marktplaats ofzo een kachel wilt kopen vraag dan naar een foto van het plakaatje waar typenummers en verbruik enzo op staan.

Tags:

One Comment

  1. daniel says:

    Zo kwam ikmbv google op de oplossing van het volgende probleem: http://www.ideapatch.com/blog/index.cfm?commentID=27

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>