De Ontelbaren

Uncategorized

Wat gebeurd er wanneer de rest van de wereld besluit dat het genoeg geweest is en naar het westen trekt? Wat gebeurd er als Belgie wordt overspoeld door 'vreemdelingen'? Als het gedwongen wordt eerlijk te delen. Zal het eerlijk delen?

Peeters1 laat op meedogenloze wijze zien hoezeer zowel ons medelijden als onze haat zijn verbonden met de luxe-positie die Wij Westerlingen in de wereld verworven hebben. Dit in schril contrast met het vanzelfsprekende egoisme van hen die op zoek zijn. Naar eten, een dak, een bestaan. Hoe ver zijn we eigenlijk bereid te gaan? Waar zij  we allemaal tie in staat als we gedwongen worden onze machtspositie te consolideren? De geschiedenis geeft antwoord, zo ook in 'De Ontelbaren'. Het antwoord is niet om vrolijk van te worden.


Het idee dat West-Europa wordt overspoeld door vreemdelingen is in wezen een achterhaald idee, hoe wezenlijk de angst daarvoor ook mag zijn voor vele Belgen, getuige het aanblijvende succes van Het Vlaams Belang, dat bijna heel zijn bestaansrecht dankt aan dit soort angsten.

De Ontelbaren is echter niet alleen als de uitwerking van een alomtegenwoordig doemscenario maar ook als metafoor voor een wezenlijke situatie, zeer actueel. West-Europa zal welliswaar niet overspoeld worden door vreemdelingen, maar doordat de vrije markt van het Westen de vreemdelingen zal overspoelen, zal er toch sprake zijn van een herverdeling. Dat de economieen van China en India exponentieel groeien2 ten opzichte van die van Nederland en Belgie is geen nieuws. Dat je als werknemer steeds meer zal concureren op een wereldwijde arbeidsmarkt3, of er in je eigen land nu veel Chinezen en Indiers wonen of niet, moet tot veel mensen nog doordringen.

Met het gevaar zelf in doemscenario's te vervallen, beweer ik: De tijd van de vaste contracten is voorbij; de tijd van een baan krijgen omdat je afgestudeerd bent, is voorbij; de tijd van een goede pensioenregeling is voorbij: de tijd, kortom, dat de middenklasse een zeker en vanzelfsprekend arbeidsleven leidt, is voorbij. Ik ben natuurlijk geen economm, maar ik heb me laten vertellen dat het bestaan van een, van inkomen verzekerde, middenklasse essentieel is voor economische groei, maar er zij ongewtijfeld andere modellen die weer andere dingen voorspellen. Bijkomend voordeel lijkt mij, als cultuurwetenschapper, dat we wakkergeschud worden uit ons lome consumeergedrag, dat aan de ene kant mensen geen tijd en kracht meer hebben (de winnaars, die voortdurend tussen hoofdsteden op en neer vliegen, de managers die werken, naar de sportschool gaan een een magnetron maaltijd eten og ergens een vokje pikken in de stad) en aan de andere kant de mensen die geen geld meer hebben om zich te omringen met dingen (de verliezers) en weer groente gaan verbouwen en leven van het land (hihi).

  1. Boek: De Ontelbaren, Elvis Peeters [back]
  2. Documentaire: Even India Bellen [back]
  3. Documentaire: De Flexmens [back]

Tags: ,

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>