Vooruitgang en de menselijke toestand

Uncategorized

De cynicus zegt dat er niets nieuws is onder de zon. Zelfs dat die zon nu om de aarde draait in plaats van andersom heeft weinig veranderd. Mensen worden geboren en gaan dood, mensen zijn rijk of arm, dwingen of worden gedwongen. De cynicus heeft gelijk, zoals altijd, maar niet helemaal. Hetgeen veranderd is de menselijke toestand. Het lijden. Het lijden blijft, verder wordt alles anders. Waarom beweert de cynicus dat er niets veranderd? Omdat hij geintereseerd is in het lijden. Hij wil niet communiceren met chinezen of babi pangang klaarmaken uit een pakje. Hij wil niet eens kruisingen tussen sinaasappels, mandarijnen en citroenen. Wanneer hij ze ziet liggen in de supermarkt, met z’n pakje instant babi pangang in de hand, lacht hij minzaam. Om de naam die de heren ervoor bedacht hebben moet hij zelfs schaterlachen.
De cynicus wil niets van dit alles. De cynicus wil een einde maken aan het lijden. De cynicus beseft maar al te goed dat dit onmogelijk is. Niets of niemand is zo romantisch als een cynicus.De culturele vernieuwing die ik wil bespreken kan geen einde maken aan het menselijke lijden. Om de bespreking voor cynici toch interessant te maken zal ik proberen haar zo vermakelijk mogelijk te maken. En ik zal proberen aan te tonen dat de culturele vernieuwing in kwestie aanleiding is tot hoop. Een klein beetje hoop.

Wanneer men het de laatse paar decennia heeft over verniewing, heeft men het bijna altijd ook over informatie en communicatie techniek. Of men het nu over de netwerkmaatschappij, de diensteneconomie, de kennissamenleving of zelfs over human resources heeft, altijd speelt ICT een prominente rol. Het is niet voor niets dat Bill Gates de rijkste man van het rijkste land te wereld is. Hij is welliswaar niet de vader van de ICT, zelfs geen geniale uitvinder, maar hij heeft wel goed aan de man gebracht. Het heeft hem inmiddels 40.7 miljard opgeleverd. Het is misschien goed even in herrinnering te brengen wat hij nu uiteindelijk gedaan heeft. Bill Gates heeft het bestaande computer besturingssysteen UNIX, wat ‘along the way’ ontwikkeld was door wetenschappers, omgeprogrameerd tot DOS, dat op de de zelfbouw computers (PC’s) die je via computerbladen kon bestelllen, gebruikt kon worden. Dat is op zich niet zo gek en misschien zelfs lovenswaardig. Het gekke was dat hij zijn besturingssysteem verkocht aan de trotse PC bezitters. Niemand was ooit op het idee gekomen om enen en nullen te verkopen en in dien zin is hij dus geniaal te noemen. Zijn genialiteit is helaas niet van romantische aard.

Middels deze ‘uitvinding’ heeft hij inmiddels een monopolie op de PC-besturingssysteem markt weten te veroveren. Alleen kunstenaars en gekken draaien Macintosh. De rest van de wereld draait windows (DOS, maar dan grafisch). De notie om software te verkopen is met recht een cultuerele vernieuwing te noemen. Toch is het niet deze culturele vernieuwing waar ik het over wil hebben. De culturele vernieuwing waar ik het over wil hebben is juist een reactie op het microsoft besturingssysteem, of zelfs verzet ertegen. Het verzet heeft zich verzamelt onder de naam �pen-source’ software. Het begon met allerlei linux-varianten, besturingssystemen die Microsoft Windows volledig konden vervangen, maar inmiddels is voor elk stukje software wel een open-source variant beschikbaar. Microsoft Office wordt OpenOffice, photoshop wordt Gimp, en Internet Explorer wordt Firefox. Het is met dit laatste programma dat opensource pas echt bekendheid heeft verworven. Was linux nog moeilijk te instaleren en dus eigenlijk voor computernerds, firefox is binnen een handomdraai geinstalleerd en werkt uitstekend. Het is snel, uitgebreid em doet alles zoals je het zou willen. En het is dus gratis. Waar ik in het verleden voortdurend cracks aan het zoeken was type ik nu opensource in google en kan gratis alles downloaden wat ik nodig heb.

Waarom dit zo’n geniale vernieuwing is? Het heeft heel de marktwerking ten op zichte van software overhoop gegooit. Hier zijn programma’s die gemaakt worden door enthousiastelingen die er niets voor terugverwachten die alles doen en nog meer wat de vergelijkbare commerciele programma’s doen. Omdat de broncode openbaar is, kan iedereen er iets aan toevoegen. Ziedaar de populaire extensies in Firefox. Wil je een geintegreerd woordenboek, of een booomarks-backuper, of een gmail-notifier? Er is altijd wel iemand die hetzelfde verlangde en er een extensie voor heeft geschreven.

Dat is nu juist waar het vernieuwende in zit. Normaal gezien kon je alleen met marktproducten concureren met andere marktproducten. Nu is er echter iets dat op z’n minst even goed is als een bepaald marktproduct, en vaak nog beter, en dat gratsi is, dus buiten het marktmechanisme staat. Opensource software is niet meer of minder dan een bewijs dat de markt niet alomtegenwoordig is, en dat dingen zelfs beter worden wanneer ze gemaakt zijn uit enthousiasme en niet uit commerciele overwegingen. In die zin schept het dus hoop. Een klein beetje hoop, door aan te tonen dat er dingen zijn buiten de markt die succesvol kunnen zijn. Opensource is de toekomst, dat durf ik zelfs als cynicus best te beweren.

Tags:

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>