Kunst, sex en het vechten tegen verveling

Uncategorized

Kunstenaars zijn sexy. Daar is geen twijfel over mogelijk. Om nog maar te zwijgen van rockhelden. Mensen houden van aandacht. Mensen worden graag bewonderd. Mensen bewonderen graag. Volgens Freud is kunst verbeelding van onbewuste verlangens. Het maken en ondergaan van kunst werkt bevrijdend. Volgens Kant is kunst pogingen om het sublieme te (doen) ervaren. Volgens de paus is kunst vast een poging om in contact te komen met God. Volgens beleggers is kunst risicovol. Volgens Pinker is kunst pauwenveren. Mannetjesgedrag om vrouwtjes te veroveren.Dat laatste is natuurlijk interessant. Want als kunst pauwenveren is, dan zijn dure auto�s gespierde armen. Als kunst een gevolg is van seksuele selectie, dan is alle menselijke ambitie het gevolg van menselijke selectie. Waarom bouwen wij bruggen? Om te neuken. Waarom schrijven we boeken? Om te neuken. Waarom ontwikkelen we medicijnen tegen aids? om te neuken. Waarom bedrijven we wetenschap? Om te neuken. Dat is natuurlijk een leuke visie. Als perse zou moeten bedenken waarop alle menselijke ambitie gebaseerd is, dan zou het neuken zijn.

Ik heb echter zelfs iets beters bedacht. Kunst heeft als functie de tijd door te komen. Net als alles in het menselijk leven is de kunst tijdverdrijf, vechten tegen verveling. Waarom neuken wij? om de tijd door te komen!

Sommige mensen zijn schoenmaker, andere zijn kunstenaars. Wij zijn wetenschappers. Je denkt misschien dat die andere wel weten wat ze doen, maar maak je geen zorgen, we doen allemaal maar wat. Naar Kurt Vonnegut: Zo gaat dat. Je hebt mensen die kijken en je hebt mensen die bekeken worden. Zo gaat dat.

Je zou elke van de bovenstaande theorie�n los kunnen laten op de zin van het leven en tot een bevredigend systeem komen. Interessant is te beseffen dat je ze allemaal tegelijk los kunt laten op de zin van het leven. Ze sluiten elkaar net zo min uit als ze elkaar invullen. Seksuele selectie is de oorzaak van kunst in de context van evolutie. God is de oorzaak in de context van religie. Sublimatie is de oorzaak in de context van het onderbewuste. En tijdverdrijf is de oorzaak in de context van existenti�le verveling. Al deze theorieën verklaren hetzelfde op verschillende niveaus. De verklarende mechanismen zijn interessant, maar alleen toepasbaar op het eigen niveau.

Dat is inderdaad een andere manier om te zeggen dat het een leuk spelletje is, maar veder zonder waarde. Niet dat dat erg is. Zo gaat dat.

II

Het bestaan van kunst is het gevolg van seksuele selectie.
Wat bedoel je met kunst? Toch niet de hedendaagse kunstpraktijk, mag ik hopen, met zijn galerietjes en academies en geld. Kunst is een maatschappelijk fenomeen. Het is onzin om een praktijk die zo cultuurgebonden is, op een evolutionair niveau te verklaren. Creativiteit misschien. En dan niet de westerse praktijk, maar in abstracto: de neiging om dingetjes te maken, uit te proberen etc. Je hebt evenveel creatieve managers als creatieve kunstenaars. Dus dan kom je misschien toch weer bij ambitie en dus waarom alles? Waarom doen of denken wij überhaupt iets? Wanneer je antwoord met �omdat de genen die in ons zitten, in ons zitten omdat ze in onze kinderen willen zitten� heb je de vraag misschien verkeerd begrepen. De vraag was toch waarom wij iets doen. Niet onze genen. Praten we niet gewoon langs elkaar heen, wij cultuurwetenschappers en evolutionaire psychologen. Praten we niet gewoon alle langs elkaar heen en is dat maar het beste zo? Of anders praten we met elkaar. Maar alleen omdat het leuk is, mag ik hopen. Niet omdat we denken dat we er iets mee bereiken.

Weet je waarom er rockhelden zijn? Omdat er mensen zijn die naar rockhelden willen kijken. Weet je waarom mensen naar rockhelden willen kijken? omdat ze rockhelden willen zijn. Weet je waarom ze rockhelden willen zijn? Omdat ze de hele dag achter een bureau stiekum naar hun collega�s zitten te staren. Mensen zijn niet, mensen kijken. En dat komt goed uit, wat waar vraag en aanbod is, is handel en waar handel is, is fitness, en dat wat fit is blijft bestaan. En zo is kunst een kronkelende orgie tussen Freud, Nietzsche en de verveling. Ahum.

“There are no more dancers, the possessed.
There are only spectators. Eyes glowing in the dark.”

Tags:

Leave a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>